Zinderende vastengesprekken

In gesprek over vernieuwende vormen van kerk-zijn. Vijf concrete verhalen

Al vier jaar komen op vrijdagavond een aantal mensen uit het Kortrijkse samen in De Zindering voor een Zinderend vastengesprek. Telkens weer deugddoend en inspirerend ! telkens zetten we een thema in de kijker, een thema dat meerdere mensen in onze gemeenschappen inspireert en beroert.

Na de barmhartigheid en de duurzaamheid willen we dit jaar getuigen aan het woord horen die werken aan nieuwe vormen van kerk-zijn. Over secularisering en wat het teweeg brengt, over nieuwe stromingen in theologie en bijbelwetenschap kan er heel veel worden verteld.

Hoe zinvol ook, dat gaan we nu niet doen…

We willen wel luisteren naar christenen van vandaag die leven en werken vanuit een eerlijk engagement om het evangelie verder te laten gaan. In hun concrete leven, in hun eigen parochie of leefgemeenschap. Met vallen en opstaan, met tegenslagen en af en toe wat succesjes … We zoeken het ook niet ver. We gaven de voorkeur aan mensen uit Kortrijk, Brugge (en eentje uit Brussel)

We laten ook diverse aspecten van het kerk-zijn aan bod komen : jongeren, liturgie en kerkgebouw, de pastorale klemtonen in onze pastorale eenheid, zorgen voor mensen op de vlucht, linken met onderwijs.

Daarnaast nodigen we jullie uit om van de vrijdag ook een echte vastendag te maken. Een dag waarop we proberen te leven vanuit “genoeg”. Een dag waarop we ook echt vasten en samen in de avond samenkomen voor soep en een eenpansgerecht. Maar natuurlijk zijn we zeer benieuwd naar de vijf concrete verhalen.

11 maart om 19u30- Tine Deleeuw van de Sint-Michielsbeweging (Kortrijk):

Kerk met en voor jongeren

18 maart om 19u30 – Koen Decorte vanuit Yot en De Lier (Brugge):

Anders met het kerkgebouw en met de liturgie omgaan

1 april om 19u30 – Geert Morlion en teamleden (pastorale eenheid OLV van Groeninge, Kortrijk)

De missietekst van de pastorale eenheid en hoe we dat vertalen in enkele concrete initiatieven.

25 maart om 19u30 – spreker nog te bevestigen

Barmhartigheid op een eigentijdse manier – opvang van vluchtelingen

8 april om 19u30 – Bart Deprez (Incaperoom, Roeselare):

Een eigenzinning onderwijsproject over de verschillende levensbeschouwingen